Kukkaopas

Tervetuloa kukkaoppaaseen!

 Olemme suunnitelleet kukkaoppaan helpottamaan sinua kukkien valitsemisessa. Kukkaopaastamme löydät tietoa värimuutoksista ja töihin sopivista kukista. Huomaathan, että kukkaoppaan käyttäminen ei takaa lopputulosta, jossa värit ja kukkien muoto ei muutu. Kaikki kukat ei selviä kuivatus prosessiin asti, eivätkä kaikki kukat selviä kuivatuksesta. Muodonmuutokset ja värimuutokset ovat luonnollinen osa kasvien elinkaarta, eikä ihminen sitä voi estää. Kukkaoppaan tarkoitus on antaa sinulle tietoa kuivumisprosessista ja mahdollisimman hyvien kukkien valitsemista varten. Oikeilla valinnoilla muutoksia voidaan pyrkiä minimoimaan. 

Pro tip! Nappaa vaikkapa kuppi kahvia tai teetä tutustuessasi kukkaoppaaseemme.

Kukkien valitseminen

On tärkeää, että kukat valitaan antamiemme tietojen ja suositusten pohjalta, jotta voimme pyrkiä mahdollisimman onnistuneeseen lopputulokseen. Suositukset ovat olemassa monesta hyvästä syystä, kukkien valitsemisella on väliä.

Isompiin töihin suosittelemme leikkovihreitä kukkien lisäksi etenkin, jos kyseessä on kimppu jonka kukat ovat pelkästään valkoisia. Jos kuitenkaan leikkovihreät ei ole juttusi, niin sitten ei ole. YOU DO YOU!

Värimuutokset

On hyvä huomioida, että kaikkien kukkien kohdalla kukkien väri tulee muuttumaan niiden kuivuttua. Tälle ei voi mitään ja tämä on osa luonnollista prosessia kukkien kuollessa. Kokoinaisena kuivatuissa kukissamme väri pysyy yleisellä tasolla parhaiten, prässäyksessä muutoksia tapahtuu kaikista eniten. Tämä johtuu siitä, että kokonaisena kuivattujen kukkien kuivaustekniikka mahdollistaa nesteen poistamisen kukista nopeammin, jolloin kukkien väripigmentti ei ehdi hajota samalla tavalla kuin prässätessä. Radikaaleimmat väri muutokset koskevat yleensä valkoisia ja trooppisia kukkia. Valkoiset kukat erittäin harvoin säilyvät valkoisena varsinkin, jos kyse on prässäämisestä. Kukat saattavat muuttua keltaiseksi, ruskeaksi tai vihertäväksi. Tumman punaiset kukat saavat lähes mustan todella syvän punaisen sävyn. Värjätyista kukista usein katoaa väri ja myös joistain luonnonkukista. Värimuutoksista voidaan puhua vain yleisellä tasolla. Joskus kuivaus on toiminut jonkin toisen kukkalajin kohdalla täydellisesti ja seuraavalla kerralla saattaapi tapahtua radikaali värimuutos. Tähän vaikuttaa monta asiaa, joihin ei voi ennakoida. Tärkeintä on muistaa, että kyseessä on elävä kasvi, emmekä me voi vaikuttaa sen kuivumiseen sen enempää kuin käyttämällä kuivausmateriaaleja oikein. Kukkien väri muutoksiin vaikuttaa mm: milloin kukka on leikattu, onko kukka värjätty, onko sitä hoidettu antamamme ohjeen mukana, miten floristi on käsitellyt kukkia, kauan kukkien toimitus meille kestää ja millainen sää on. Kukat myös haalistuvat entisestään ajan kuluessa. Hidastamme tätä kemikaaleilla, mutta tämäkin on välttämätön osa kukan elinkaarta.

Värjätyissä kukissa värit saattavat haalistua kokonaan tai osittain ja kukka saattaa saada kokonaan tai osittain harmahtavan, ruskean tai jopa luonnonvalkoisen värin. Suosittelemme käyttämään värjäämättömiä kukkia. Koska kukan alkuperää on lähes mahdotonta jäljittää ja selvittää millaisia värejä värjäämiseen on käytetty, emme osaa kertoa mitkä väriaineet muuttuvat kuivatuksessa eniten.

Värjättyjä tai ei, kukkien väri muuttuu aina vähintään vähän kuivatuksessa. Värimuutokset eivät siis esimerkiksi oikeuta rahanpalautukseen eivätkä kukat ole pilalla vaikka väri muuttuisikin. Värimuutokset ovat luonnollinen osa kukkien kuivumista.

Kasvit, joista tulee eniten hävikkiä 

Eniten hävikkiä sesongilla 2023 syntyi eustoomasta ja erilaisista eukalyptus lajikkeista (Erityisesti tuhka eukalyptus). Vaikka nämä kasvit ovatkin tällä hetkellä suuressa suosiossa niiden ulkonäkö töissä ei usein miellytäkään asiakasta. Eukalyptus on usein esineisiin liian suurta ja tästä johtuen sitä jää todella runsaasti yli. Usein myös prässätyissä tuotteissa eukalyptusta jää runsaasti yli, sillä se ei kuivattuna tuo työhön niinkään runsautta. Eustooma kokee värimuutoksia kuivatusmetodista huolimatta ja muutokset ovat usein arvaamattomia. Usein eustooma muuttaa kokonaisena kuivattaessa muotoaan ja kaikissa kuivausmetoideissa värimuutokset ovat vahvoja. Esimerkiksi valkoinen eustooma saattaa muuttua kirkkaan keltaiseksi. Mikäli nämä kasvit ovat sinulle tärkeitä suosittelemme lämpimästi käyttämään kimpussa lisänä runsaampia leikkovihreitä, sekä eustooman lisäksi muitakin täytekukkia.

Olethan tutustunut huolellisesti ehtoihimme viimeistään tehdessäsi tilausta?

Värimuutokset valmiissa tuotteessa

Prässätyissä kukkatauluissa voit odottaa värimuutoksia ensimmäisen vuoden aikana, jos kukkia ei värikorjata. Värienkorjauksen avulla kukkien tulisi säilyä kauniina vähintään vuosia, jos taulua on säilytetty antamiemme ohjeiden mukaisesti. Värimuutoksia voidaan lisäksi ehkäistä kustomoimalla taulu UV-suojatulla lasilla.

Epoksituotteissa kukat kapseloidaan eivätkä ne pääse kontaminoitumaan ilman kanssa, joten värimuutokset tapahtuvat hitaammin. Asusteissa värimuutokset saattavat tapahtua nopeammin kukkien altistuessa UV-säteilylle useammin. Pyrimme vaikuttamaan tähän tekemällä kukkiin seal coatin, joka suojaa kukkia UV-säteilyltä ja pidentää näin ollen kukkien väriloistoa.


Ota huomioon

Kun visioit lopputulosta ota huomioon valitsemasi tuotteen koko ja haluamiesi kukkien koko, jotta visio pysyy realistisena. Lisää inspiraatiota löydät verkkosivujen lisäksi meidän TikTokista ja Instagramista.


Yli sadan kimpun kokemuksella voin vahvistaa, että kukat säilyvät parhaiten, jos kimppu on rakennettu perinteisellä sidonnalla kukkasienien sijasta. Pisaran mallisen kimpun joudut mahdollisesti purkamaan itse ennen kimpun toimittamista meille, jotta saat pidettyä kukkasi nesteytettynä.

Runsas ja näyttävä lopputulos vaatii kimpun, jossa on erilaisia pääkukkia ja täytekukkia, sekä erilaisia leikkovihreitä. Kun visioit lopputulosta on hyvä katsoa myös miten paljon erilaisia lajikkeita inspiraatio kuvissa on ja miettiä millaista tyyliä haet. Lopputulos ei ole inspiraatiokuvan tyylinen, jos toimitat kimpun jossa on vain 1-4 kasvilajia verrattuna kimppuun, jossa lajikkeita oli 6-12. Kysy tarvittaessa apua!

Tutustu kieltoihin ja suosituksiin tuotekohtaisesti

Alta pääset tutustumaan suosituksiin ja kieltoihin. Emme ole listanneet kaikkia mahdollisia kukkia ja kasveja vaan sellaisia lajikkeita, joita Suomessa käytetään paljon. Jos haluat käyttää jotain kukkaa mikä ei ole listassa varmista sen sopivuus varaamaasi tuotteeseen meiltä ennen kuin kimpun kukat on valittu lopullisesti!

Aikoessasi toimittaa meille kukat postittamalla, otathan huomioon, että luonnosta kerättyjen kukkien postitus on kuljetusyritysten säännöissä kiellettyä. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi omalta pihalta tai pellolta itse kerättyjä kukkia. 


Asusteet ja kirjamerkit

Suosittelemme koruihin pieniä kukkasia kuten: morsiusharsoja, isosudenporkkanaa, ritarinkannuksia, kanervoja, maksaruohoa, tuoksuköynnöstä, piiskuja, ikiviuhkoja ja/tai hortensian kukkia mikäli mielessä on yksityiskohtainen lopputulos

Jos pikkuiset täytekukat eivät ole mieleesi, voimme kuivattaa esimerkiksi ruusujen terälehtiä työhön ja pilkkoa niitä sopivan kokoisiksi.

Sormuspidikkeet

Suosittelemme sormuspidikkeisiin pieniä kukkasia kuten: morsiusharsoja, isosudenporkkanaa, ritarinkannuksia, kanervoja, maksaruohoa, tuoksuköynnöstä, piiskuja, ikiviuhkoja tai hortensian kukkia.

Isojen kukkien terälehdet: neilikat, terttuneilikat, ruusut, pionit

Koriste-esineet

HUOM! Kukkien maksimi korkeus tulee olla maksimissaan 4,5cm, jotta ne mahtuvat muottiin. Kukkia on mahdollista avata vähän, mutta se ei ole suositeltavaa ruhjeiden välttämiseksi. Jos toiveissa on isoja kukkia ja paljon, voidaan selvittää mahdollisuutta uuden muotin tekemiseksi.

Isoihin koriste-esineisiin kukiksi suosittelemme: Kunnolla aukeavia ruusulajikkeita, daalioita, krysanteemeja, pioneita, neilikoita, terttuneilikoita, orkideoja, leinikkejä, sinipiikkiputkia, tertturuusuja, törmäkukkia, astrantiaoita, auringonkukkia, gerberoita, unikkoja, ritarinkannuksia, kanervoja, maksaruohoa, tuoksuköynnöstä, piiskuja, ikiviuhkoja, anemoneja, astereita, morsiusharsoa, eustoomia tai hortensian kukkia.

Suositeltuja leikkovihreitä: Saniaiset, ruskukset, muratti, myrtti, silkkipensas, pistaasi, taskuruoho, puksipuu

Jos mielessäsi on eucalyptus, suosittelemme näitä lajeja muottiin mahtumisen takaamiseksi: Silver Dollar Eucalyptus, Seeded Eucalyptus, Willow Eucalyptus, Gunni Eucalyptus, Gum Drop, Baby Blue Eucalyptus ja Parvifolia

Emme suosittele laadun takaamiseksi tai kukkien haurauden vuoksi: True Blue Eucalyptus (ei välttämättä mahdu muottiin)

Ehdoton ei: ruusulajit, joissa ruusu ei avaudu kunnolla vaan jää suppuun kuten freedom rose,  kukkien nuput

Prässätyt kukkataulut ja tarjottimet prässätyillä kukilla

Prässättyihin kukkatauluihin suosittelemme: Ruusuja, pioneita, neilikoita, terttuneilikoita, orkideoja, leinikkejä, sinipiikkiputkia, tertturuusuja, törmäkukkia, astrantiaoita, auringonkukkia, gerberoita, unikkoja, ritarinkannuksia, kanervoja, maksaruohoa, tuoksuköynnöstä, piiskuja, ikiviuhkoja, anemoneja, astereita tai hortensian kukkia,  reunuspäivänkakkarat, muut kakkarat, pienet kosmokset, germinit, gerberat, krysanteemit, kosmokset, eustoomat

Leikkovihreiksi sopivat hyvin: Saniaiset, Italian ruscus, muratti, myrtti, silkkipensa, pistaasi, taskuruoho, puksipuu, Silver Dollar Eucalyptus, Seeded Eucalyptus, Willow Eucalyptus, Gunni Eucalyptus, Gum Drop ja Parvifolia

Emme suosittele, että kimpussa käytetään pelkästään näitä eucalyptus lajikkeita leikkovihreänä, jos toiveena runsas lopputulos: True Blue- ja Baby Eucalyptus

Emme suosittele: Honey Bracelet ja muut havumaiset leikkovihreät, plumosa, green trick neilikka

Shadow box

Sopii parhaiten vahvoille leikkokukille, ei suositella hentoja luonnonkukkia. Hentolehtiset kukat eivät säily tässä tyylissä pitkään.

Kukiksi suosittelemme: Kunnolla aukeavia ruusulajikkeita, , neilikoita, terttuneilikoita, sinipiikkiputkia, tertturuusuja yms vahvoja kukkia

Suositeltuja leikkovihreitä: Saniaiset, ruskukset, muratti, myrtti, silkkipensas, pistaasi, taskuruoho, puksipuu

Jos mielessäsi on eucalyptus, suosittelemme näitä lajeja: Silver Dollar Eucalyptus, Seeded Eucalyptus, Willow Eucalyptus, Gunni Eucalyptus, Gum Drop ja Parvifolia

Emme suosittele laadun takaamiseksi ja kukkien haurauden vuoksi: Reunuspäivänkakkaroita, pieniä kosmoksia, morsiusharsoa, eustoomia, meri- ikiviuhkoja, kukkien nuppuja, tertturuusuja, piiskuja ja kanervoja

Emme suosittele koon takia: Hortensioita, avonaiset proteat

Ehdoton ei: Marjat, Honey Bracelet ja muut havumaiset leikkovihreät, liljat, kukkien nuput, plumosa, supussa olevat ruusulajikkeet, puutarharuusut, daaliat, krysanteemit, gerberat, germinit

Lasinaluset

Suosittelemme lasinalusiin pieniä kukkasia kuten: morsiusharsoja, isosudenporkkanaa, ritarinkannuksia, kanervoja, maksaruohoa, tuoksuköynnöstä, piiskuja, ikiviuhkoja tai hortensian kukkia jos mielessä on yksityiskohtainen lopputulos

Isojen kukkien terälehdet: esimerkiksi neilikat, terttuneilikat, ruusut, pionit