Kukkien säilömisen historia

30.05.2023

Lähteet ja niiden luotettavuus on vaihtelevaa, mutta tämä on varma tieto: Kasvien kuivaaminen johtaa juurensa vähintään tuhansien vuosien taa. Ihmiset ovat kuivanneet kasveja erimerkiksi rohtoja varten ja talven varalle. Lähteiden mukaan kasvien säilöminen on onnistuttu todistetusti jäljittämään muinaiseen Egyptiin. Täällä kukkia kuivattiin myös koristeiksi, sekä kasveja käyettiin kosmetiikan, hajusteiden ja suitsukkeiden valmistamiseen. Säilötyt kasvit ovat olleet myös osa antiikin Roomaan ja Kreikan historiaa.

Oshibana eli taide prässätyistä kasveista ja muista luonnon materiaaleista johtaa juurensa 1500-luvun japaniin. Joidenkin lähteiden mukaan Oshibana on ollut mm osa samuraiden harjoittelua ja sen avulla samurait ovat harjoitelleet kärsivällisyyttä. Japanista tämä taiteen muoto on levinnyt länsimaihin kuten Englantiin ja tämä taiteen muoto olikin suosittua kunigatar Viktorian aikana. Suosion noustessa alettiin Euroopassakin prässätä kukkia. Kukkia käytettiin koristeena tauluissa, koruissa ja jopa hansikkaissa!

Mutta milloin hääkimppujen säilömisestä tuli juttu? Tämä palvelu on jo hyvän tovin trendannut rapakon toisella puolen Pohjois-Amerikassa. Mutta trendin lähtöperä ja aika on jäänyt ainakin toistaiseksi mysteeriksi. Puskaradioista on kuulutettu tietoa, että Suomessa on säilötty hääkimppuja tauluiksi jo 2000-luvun alussa! Mm äitini ja mummini muistaa perhetuttuja, jotka ovat teettäneet kukista tauluja. Nämä henkilöt eivät ole perheen kanssa oikein tekemisissä nykyään, joten enempää tästä ei ole tietoa. Mummi muistelee tämän naisen työskenneelleen Porvoossa, mutta äiti ei taas tiedä mistä omat tuttavansa taulun tilasi. Mysteeriksi siis ainakin toistaiseksi jää oliko tekijöitä Suomessa useampikin kuin yksi ja miten tämä aikanaan on trendannut. Oliko hän päätoiminen kukkien säilöjä vai harrastelija?

Alkuvuodesta 2022 kun tutkin markkinoita, en onnistunut löytämään tietoa kenestäkään, kuka palvelua toteuttaisi Suomessa. Pitkään luulimmekin olevamme ensimmäinen yritys. Mutta toisaalta 2000-luvun alussa potentiaalisesti olemassa ollutta yritystä tuskin enään Googlenkaan syövereistä taikoisi!

Rakkaudella,

Kerensa Preserved By Lovelta