Mistä kukista tulee eniten hävikkiä?

04.01.2024

Tämä kirjoitus on kukkien säilömisen näkökulmasta. Viime kesänä on ehdottomasti ollut kaksi hävikki lajiketta yli muiden: eukalyptus ja eustooma. Syitä hävikkiin on useita!

Eukalyptus on todella iso kasvi ja sitä jää usein käyttämättä aivan jäätävä määrä tästä syystä jo pelkästään. Suuri koko ja muoto ei istu kauniisti epoksimuotteihin. Eukalyptus on tuoreena ihanan eloisa ja taipuisa kasvi, mutta kuivana se tuppaa olemaan aika tönkkö tikku mikä ei asetu hyvin mihinkään väliin muuta kuin erittäin pieninä palasina. Väittäisin, että saapuneista eukalyptuksista jää yleisimmin hävikkiä noin 98% per kimppu isojen koristeidemme kohdalla. Käyttöön yleensä tulee ainoastaa pieniä palasia eukaluptus oksan päistä ja muut ovat hävikkiä. Prässättyjen taulujen kohdalla jää myös eukalyptusta paljon pois, sillä suuri määrä prässättyä eukalyptusta ei ole ollut mieleistä asiakkaille. Tilalle on usein vaihdettu jotain runsaamman näköistä vihreää.

Eustooman kohdalla hävikkiä yleensä syntyy, sillä värimuutoksiin ollaan tyytymättömiä. Suurin osa esimerkiksi valkoisista eustoomista saa keltaisen värin kokonaisena kuivattaessa ja se ei ole ollut kovinkaan mieleinen yleisesti asiakkaidemme keskuudessa. Kokonaisena kuivattaessa joillain eustooma lajikkeilla on myös paha tapa rypistyä ikävän näköiseksi, kukka saattaa menettää muotonsa kokonaan. Kaikissa kuivausmetodeissa eustoomasta muuttuu läpikuultava, tämä on yleistä trooppisissa kasveissa.

Meillä on verkkosivuilla kukkaopas, josta löydät tietoa suosituksista kukkien säilömiseen. Emme näitä kasveja sielä kiellä, mutta suosittelemme harkitsemaan hääkukkia myös kukkien säilömisen lopputuloksen kannalta. Vahva suositus meiltä monipuoliselle kimpulle, jossa on runsaasti erilaisia leikkovihreitä ja kukkia. Monipuolisuus näkyy ehdottomasti lopputuloksessa hyvällä tavalla ja se antaa myös sinulle enemmän vaihtoehtoja lopputuloksen suhteen!

Oisitko arvannut, että näistä kahdesta jo useamman kesän trendi kasvista tulee eniten hävikkiä?🌸

Rakkaudella, 

Kerensa Preserved By Lovelta