Miten kukkia voidaan kuivata?

25.05.2023

Suomen kesä on upea ja kukkaloistokin on jälleen rantautunut valtakuntaamme! Mutta, miten ihmeessä kukkia voitaisiin säilyttää loistokkaana myös kesänkin jälkeen? Vai etsitkö kenties tapaa kuivattaa hääkimppusi tai kenties muun sinulle rakkaan tilaisuuden kukkasia? Tässä postauksessa esittelemme lyhyesti erilaisia tekniikoita kukkien kuivaukseen. Tulevaisuuden postauksissa tutustumme lähempää näihin menetelmiin, tämä postaus on vain pintaraapaisu kukkien kuivaamiseen.

Tekniikoita kukkien kuivattamiseen: ilmakuivaus, prässäys, puhallushiekka, silica hiekka ja silica kissanhiekka

Ilmakuivaus on helppo ja yleinen tekniikka, jota on käytetty jo aikojen alusta esimerkiksi lääkeyrttien kuivaamiseksi. Voit ilmakuivata kukkia ripustamalla niitä ylösalaisin. Jotta kukat eivät homehdu, suosittelemme huonetta, jossa ilmankosteus pysyy samana. Lisäksi kireät kimpun kannattaa purkaa ennen ripustamista. 

Kukkia voi prässäta vaikka kasviprässin tai kirjojen avulla. Prässäyksen idea on kuivata kukka ja samalla painaa se litteäksi. Prässäyksessä on hyvä käyttää mahdollisimman musteettomia materiaaleja. Kirjan kanssa suosittelemme käyttämään paperia sivujen ja kukkien välissä. Prässiin suosittelemme aaltopahvia ja paperia. 

Kukkia voidaan kuivattaa puhallushiekan avulla. Tähän tarvitset puhallushiekan lisäksi ilmatiiviin rasian. Esimerkiksi muovirasian kannella. Idea on kaataa hiekkaa pohjalle asettaa kukka tai kukat rasiaan ja kaataa hiekkaa niin, että kukat peittyvät. Kukat kuivuvat puhallushiekassa noin 2 viikkoa. Tämä on edullinen tapa, mutta tämä tekniikka ei juurikaan auta värien säilyttämisessä. Kukkia ei saa ottaa pois hiekasta, ennen kun ne ovat kuivia, sillä ne ovat todella alttiita rikkoutumiselle prosessin aikana. 

Toinen tapa on kukkien kuivattamiseen suunniteltu silica hiekka. Tätä käytetään samalla tekniikalla kuin puhallushiekkaa. Lopputulos vain on huomattavasti laadukkaampi. Kukat säilyttävät värinsä parhaiten tässä metodissa ja muotokin pysyy lähes samana kuin tuoreena. Tämä tuote on huomattavasti kalliimpaa, mutta sitä voi käyttää useamman kerran. 

Silica kissan hiekkaa voi myös käyttää kukkien kuivaamiseen. Emme kuitenkaan suosittele tätä tapaa, sillä tällä tekniikalla ei saa kovinkaan laadukasta jälkeä. Kukista usein katoaa väri ja ne rypistyvät toisin kuin käyttäessä muita hiekkoja. Tekniikka on tässä muutoin sama kuin puhallushiekassakin. 

Rakkaudella, Kerensa 

Preserved By Loven kukka-artisti ja kuolleiden kukkien floristi