Värjättyjen kukkien käyttäminen

26.10.2023

Tänä kesänä on trendannut ihanat värikkäät kukkaset. Mutta tiesitkö, että osa kukista on värjättyjä ja se saattaa vaikuttaa työn lopputulokseen?

On vaikea ottaa kantaa millaiset värit vaikuttavat tarkalleen eniten lopputulokseen, sillä harvoin floristitkaan ovat tietoisia mitä värejä kukkiin on käytetty. Joskus värjättyihin kukkiin ei tule muutoksia juurikaan kuivauksen aikana normaalia enempää selkeästä värjäyksestä huolimatta. Värien tummeneminen ja kirkkaiden sävyjen haalistuminen on kuivuessa normaalia ja osa kukan elinkaarta. Toisinaan kukista häviää kaikki värit ja ne haalistuvat huomattavasti tai muuttuvat jopa harmaiksi tai ruskeiksi. Ja tämäkin efekti on normaali osa kukan elinkaarta etenkin, jos kukka on värjätty.

Koska ei ole dataa siitä, että mitä värejä kukkiin on käytetty ja missä vaiheessa kukan elinkaarta kukan väriä on manipuloitu, on mahdotonta tutkia mitkä värit lähtevät kukista pois kuivattaessa. On myös mahdollista, että värjäämistavalla ja ajalla on vaikutus värin poistumiseen kukasta. Suosittelemme lähtökohtaisesti kukkaoppaassamme välttämään värjättyjä kukkia parhaan lopputuloksen saamiseksi. Prässätessä kukkien värimuutoksiin voidaan normaalisti vaikuttaa vaihtamalla kuivatusmateriaaleja ja käyttämällä kukille parhaiten sopivia materiaaleja, mutta se ei kuitenkaan läheskään aina pelasta värjättyjä kukkia. Silica toimii itsestään tehokkaasti imemällä kosteuden nopeasti kukista. Silican kanssa kukkien värimuutokset ovat täysin kasvista riippuvaisia. Värin poistumista kukasta ei voida siis estää missään kuivausmuodossa ja värimuutos on näissä tapauksissa meistä riippumatonta. Toisinaan värjätyissä kukissa myös kukkien terälehdet saattavat rypistyä silicaa käytettäessä, eikä kukka pidä muotoaan.

Prässäyksessä kukkien värejä voidaan korjata ja eheyttää kemikaaleilla, kun taas lähes kaikki näistä käytettävistä kemikaaleista liukenee epoksiin. Eli tällä hetkellä emme voi tarjota värien korjaamista kokonaisena kuivattaville kukille.