en-Miten kukkia prässätään?

11/08/2023

Prässätyt kukat tai toiselta nimeltään painetut kukat ovat ilmakuivauksen jälkeen varmaankin perinteisin tapa kuivata kukkia. Idea on kuivata kukkia samalla painaen ne ohuiksi. Kukkien prässäykseen tarvitset jotain painavaa ja paperista, kuten paljon kirjoja. Jos tämä tuntuu sinusta ihan sun jutulta, voit myös panostaa kasviprässiin! Kasviprässejä on näkynyt myynnissä tänä vuonna ainakin Søstrene Grenen valikoimassa, mutta prässi on myös helppo valmistaa itse. Prässi valmistetaan kahdesta puulevystä, kierrepulteista ja siipimuttereista. Lisäksi tarvitset aaltopahvia ja paperia. Meiltä on tulossa myöhemmin kuvallinen ohje kasviprässin valmistukseen, joten pysy kuulolla! Kukat voidaan prässätä kokonaisena tai esimerkiksi yksittäisinä terälehtinä. Kuivumisaika vaihtelee muutamasta päivästä jopa kuuteen viikkoon.

Kukkien prässäys on teoriassa aika helppoa! Kukat ja kasvit asetellaan kirjan väliin tai prässiin kuivattavaksi. Lopulliseen tulokseen kuitenkin vaikuttavat kukkalajikkeet, oma huolellisuutesi ja missä kukkia prässäät. Esimerkinä ovat trooppiset kasvit ja kukat. Trooppiset kukat ovat alttiimpia värimuutoksille, kuten ruskeaksi muuttumiselle verrattuna esimerkiksi ruusuihin. Jos käytät värjättyjä kukkia tai sinisiä luonnonkukkia, väri saattaa kadota kokonaan kukinnosta. Jos säilytät prässätäviä kukkia paikassa, jossa on kosteaa se haittaa kukkien kuivumis prosessia ja yleensä edistää kukkien muuttumista rusehtaviksi. Pahimmillaan kukat saattavat homehtua.

Miten virheiltä siis vältytään? Kirjaa käyttäessäsi älä käytä kirjoja, joissa on vahamainen sivu. Sivut eivät ole samalla tavalla imukykyisiä kuin perinteiset sivut ovat. Vahamaisten sivujen käyttö johtaa usein kukkien homehtumiseen tai ruskeaan sävyyn. Jotta homehtumiseen ja värimuutoksiin liittyviä riskejä voidaan minimoida, on hyvä vaihtaa prässiin papereita ja pahveja prosessin aikana aina, kun on tarve. Myös kirjaa käytettäessä, kasvi on hyvä siirtää ajoittain toisille sivuille. Luonnonkukat kuivuvat hyvin, jotkin lajit jopa muutamassa päivässä. Luonnonkukat ovat yleisellä tasolla erittäin helppoja kuivattavia. Leikkokukat taas vaativat enemmän tarkkuutta ja kuivumisaika on yleensä 2-6 viikkoa riippuen lajikkeesta ja vuodenajasta. Vaikeimpia prässättäviä on trooppiset lajikkeet. Prässiin on tosiaan hyvä vaihtaa kuivaa paperia ja kukkia eri sivuille kirjassa, mutta yleisellä tasolla liiallinen siirtely saattaa vahingoittaa kukkia enemmän kuin kuivien materiaalien vaihtaminen. Ole siis varovainen! Jos kuivaat luonnonkukkia, suosittelemme poimimaan kukat aamulla, sillä silloin ne ovat kosteimmillaan. Luonnonkukkien prässääminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian poimimisen jälkeen, sillä ne eivät varastoi vettä yhtä paljon, kuin leikkokukat. Lopputulos on paras nestepitoisilla kasveilla. Jos poimit kukkia helteellä iltapäivästä, kasvit ei ole kovinkaan nestepitoisia verrattuna aamukasteen aikaan. 

Kukkien prässääminen on malttia vaativa taitolaji. On tässä lennostakin mahdollisuus onnistua, mutta jos kuitenkin mielessäsi on omien rakkaiden kukkien prässääminen, suosittelemme harjoittelua. Erilaisilla kukkalajeilla on ennalta arvattavia ominaisuuksia, mutta siitä huolimatta kuivaus ei välttämättä onnistu kuten aikaisemmin on voinut onnistua. Kasvit ovat nimittäin aina omia yksilöitään! Mitä yritän sanoa on se, että vaikka kuinka usein tätä tekeekin ja vaikka tietotaitoa löytyy paljon, se on vain pohja kaikelle tälle työlle. Eli ennen DIY projektiasi perehdy aiheeseen ja harjoittele. Jos kuitenkin on mahdollista suosittelemme jättämään kukkien säilömisen ammattilaisen huomaan<3 

Kukkien prässääminen kirjalla: 

1. Valitse sopiva kirja paperisilla sivuilla ja muutama kirja, jotka laitetaan painoksi

2. Aseta kirjan sivulle paperia sivun ja kukan väliin. Pidä vähintään 1cm verran tyhjiä sivuja kukan molemmin puolin, jotta nesteellä on enemmän tilaa imeytyä.

3. Kun olet täyttänyt sivut haluamallasi kukilla sulje kirjan kansi ja aseta loput kirjat painoksi. 

4. Tarkastele kukkia säännöllisin väliajoin värimuutosten homehtumsien varalta. Vaihda kukat kuville sivuille tarvittaessa.

5. Ota kuivat kukat pois kirjan välistä ja luo niistä jotain ihanaa!

Kukkien prässääminen kasviprässillä: 

1. Aseta prässin pohjalle aaltopahvia ja paperia.

2. Asettele kukat paperille ja pidä huoli, että niillä on tilaa niiden litistyessä

3. Asettele kukkien päälle  paperia ja aaltopahvi. Jatka niin kauan, kun kaikki kuvat ovat prässissä. 

4. Viimeisen pahvin päälle asettele prässin kansi ja ruuvaa se kiinni siipimutterien avulla. Älä kuitenkaan ruuvaa kantta niin kireelle kuin mahdollista, sillä se potentiaalisesti vahingoittaa kukkia!

5. Tarkastele kukkia säännöllisin väliajoin värimuutosten ja homehtumisen varalta. Vaihda kukille kuivat paperit ja pahvit tarvittaessa

5. Ota kuivat kukat pois prässistä ja luo niistä jotain ihanaa!